POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

AKTUELNOSTI

 

U sklopu projekta „Osmice“ 17. oktobra u 13h, NMCG organizuje predavanje o istorijatu savremene likovne edukacije povodom obilježavanja trideset godina od osnivanja Fakulteta likovnih umjetnosti. Na predavanju će govoriti: dr Aleksandar Čilikov i mr Zdravko Beli Delibašić.

Oslanjajući se na tradiciju i estetiku klasične umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, paralelno teži ka tokovima savremenih likovnih vrijednosti na osnovu kojih formira nove intermedijalne predmete, važne za dalje umjetničko istraživanje studenata. 

Poslednjih godina fakultet bilježi veliku mobilnost domaćih i stranih studenata kroz program ERASMUS + što ga ističe među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi. 

Očekivanja su da će tokom ove ili sljedeće studijske godine, poslije 30 godina obrazovnog i umjetničkog djelovanja, FLU konačno dobiti i svoju stalnu adresu u Univerzitetskom kompleksu fakulteta umjetnosti na Cetinju. Nova savremena zgrada fakulteta je posebno projektovana za potrebe praktične nastave, tako da će se u budućem periodu Fakultet likovnih umjetnosti bitno istaći sa ponudom i kvalitetom studiranja. 

 

 

Akademik dr Aleksandar Čilikov je poznati crnogorski istoričar umjetnosti i dugogodšnji, vanredni, profesor svjetske i nacionalne istorije umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti – Cetinje. Takođe, gostujući je profesor na više univerzitetskih jedinica u Crnoj Gori. Autor je velikog broja monografskih izdanja, studija i članaka iz oblasti istorije umjetnosti i zaštite kulturne baštine Crne Gore.

 

 

Mr Zdravko Delibašić, je anagažovan kao saradnik u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, na kojem ujedno od 2017. godine, obavlja funkciju prodekana za nastavu. Nakon završenih osnovnih, specijalističkih i magistarskih studija na Studijskom programu Grafički dizajn - FLU Cetinje, nastavio je sa usavršavanjem na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na kojem trenutno završava doktorske studije. 

Svoje likovno istraživanje najčešće predstavlja u mediju crteža, videa, fotografije i grafičkog dizajna. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu na kojima je ostvario više međunarodnih i domaćih priznanja-nagrada. 

 


 

 

30 FLU ALUMNI Dizajn/Art

 

U okviru obilježavanja 30 godina postojanja Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje u CGU „Miodrag Dado Đurić“ u srijedu 17. oktobra 2018. godine u 12.30h, biće otvorena izložba “30 FLU ALUMNI Dizajn/Art”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi dvadeset šest autora koji su diplomirali na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore.

Posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa radovima u kojima je dizajnerski jezik stavljen u funkciju umjetničkog izraza, u duhu ukidanja medijskih i formalnih granica kome teži savremeni dizajn.

Autori: Slađana Bajić Bogdanović / Dejan Batrićević / Zdravko Delibašić Beli / Srđa Dragović / Dejan Drašković / Roman Đuranović / Marina Đurđić / Sandra Đurović / Iva Ivanović / Arijana Kadić / Ivana Kadić / Aleksandra Nina Knežević / Irena Lagator Pejović / Ana Matić / Marko Milin / Jovana Mugoša / Damir Murseljević / Suzana Pajović / Ana Pejović Knežević / Snežana Pupović Karović / Lidija Rabrenović / Nikola Bada Radonjić / Jelena Sekulić / Helena Tošić / Maja Vuksanović / Adela Zejnilović

Izložba se realizuje u okviru FLUID dizajn foruma #06/2018. Organizator izložbe Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje Univerziteta Crne Gore u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore. Izvršni producent MAS Trade. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Crne Gore i Univerzitet Crne Gore.

Izložba traje do 7. novembra 2018.

 


.

 


 

 

 

Dimitrije Popović i Anastazija Miranović
EROS, KRV I SVETOST
BILJARDA – poneđeljak, 17.09.2018. u 19h

Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat Eros, krv i svetost, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju, video projekcije.
Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića I njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama - Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu.
Eros, krv i svetost su bitno označili sudbine tri fatalne biblijske žene. Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelju svog naroda zanosna Jevrejka mačem odsjeca glavu. Saloma za svoj senzualni i izazovni ples  kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja. Samosvjesna i zavodljiva Marija Magdalena nakon razbludnog života preobraća se u Hristovu sljedbenicu. Od grešnice postaje svetica.

U kompozicijama Dimitrija Popovića biblijske žene su izražene kroz modern likovnu artikulaciju njihovih karakterističnih ikonografskih simbola.
U modnim kreacijama Anastazije Miranovićte se karakteristike sublimiraju  u ekskluzivnim elegantnim formama odjevnih predmeta suptilno prožetih simbolikom motiva.
Izložene slike, modna revija i klasična muzika u ambijentu dvorskog trga i Njegoševe Biljarde ostvaruju prožimanje imaginarno-realnog svijeta – svijeta slike i stvarnog događaja – modnog performansa, obogaćenog odabranim kompozicijima Vivaldija i Baha u neposrednoj interpretaciji Igora Pejovića i Crnogorskog gudačkog orchestra mladih.  Događaj će otovoriti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. Dimitirijevu poeziju posvećenu biblijskim ženama kazivaće glumac Slobodan Marunović.
Ovim se multimedijalnim događajem kroz likovno-modno-muzički hepening eksplicitno i latentno izražavaju senzualno i mistično, provokativno i zavodljivo, čime se ostvaruje transgresija mitskog u savremeno, postmoderno poimanje slike, odnosno, mode kao estetskog fenomena.
Iza ovog inovativnog projekta Narodnog muzeja Crne Gore i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje stoje kustoskinje izložbe Isidora Kovačević i Tatjana Jović, produkciju događaja potpisuje DPC iz Podgorice, fotografiju Radoje Jovanović i Saša Kovačević, koreografiju i manekenke Sonja Štilet i modna agencija “Da qui”, odabir muzike autrosko-kustoski tim. Sponzori projekta su Osmanagic CO i Volvo, kao i kozmetika Farmasi.
Izložba će biti u postavci u Biljardi do 25. marta 2019.

 

 


 

 

Izložbom „Nerealizovani arhitektonski planovi u knjaževini / kraljevini Crnoj Gori“ obuhvaćen je jedan dio idejnih rješenja i gotovih projekata, koji su bili zamišljeni kao radikalan iskorak u smislu urbanog razvoja Cetinja, kao crnogorske prijestonice, ali i drugih gradova u Crnoj Gori. Radi se o izuzetno vrijednim poduhvatima, koji su mogli značajno doprinijeti modernizaciji gradske infrastrukture, unapređenju urbanog života i kultivisanju navika građanstva. Autori planova „Centralne tržnice“ na Cetinju, teatra u Baru, školskih i sakralnih objekata  bili su poznate evropske arhitekte i arhitektonski biroi iz Italije, Austrougarske i Rusije.

Autori su Tatjana Jović i aleksandar Berkuljan, a izložbu će otvoriti arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

 


 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore