POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

AKTUELNOSTI

 

 

 

30 GODINA OD PREMIJERE PREDSTAVE „POTONJA URA NJEGOŠEVA“


U ponedjeljak, 24. decembra sa početkom u 19h, u Njegoševom muzeju — Biljardi, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Prijestionice Cetinje biće upriličen scenski performans povodom proslave jubileja, 30 godina izvođenja kultne predstava "Potonja ura jegoševa".

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijetam(Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel, Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Anđeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn, itd...).

O samom tekstu i fenomenu tridesetogodišnjeg igranja „Potonje ure Njegoševe“, Blagota Eraković kaže:

“Kada sam prvi put pročitao tekst „Potonja ura Njegoševa“ u nekada čuvenom časopisu Stvaranje namah me je zarobio. Pokušavao sam ga svrstati u neku od odrednica: monodrama, esej, filozofski imput i spekulacija jednog po svemu genijalnog Njegošologa, da bih na kraju odustao od bilo kakvih pokušaja „svrstavanja“ u književne i filozofske šablone. Konstantovaću da je to bezvremeni tekst jednog genijalnog pisca o „Potonjoj uri“, kako je on vidi i doživljava od čovjeka čijem je djelu poklonio veliki dio svog života.
O tridesetogodišnjem igranju „Potonje ure Njegoševe“ u svim vizuelnim medijumima: pozorište, film, televizija... moglo bi se nadugo i naširoko govoriti iz raznih uglova, primjenjujući mnoge umjetničke i naučne discipline, a ja ću samo kratko reći: kad pisac, reditelj i glumac rade s pokrićem i dubokom vjerom, onda to mora biti i dio percepcije gledaoca.” — kazao je Eraković.


Prof. dr Sonja Tomović Šundić je istakla kako ova monodrama predstavlja jezički i misaono slojevito dramsko djelo koje je posvećeno Petru II Petroviću Njegošu, kao i da je njen autor uspio da suptilno izloži složenost Njegoševe misli i njegove filozofske ideje.

“Tri decenije izvođenja monodrame na scenama u Crnoj Gori ali i širom planete svjedoči o estetskim vrijednostima teksta ali i izvanrednom daru Slobodana Marunovića da glumačkim umijećem oživi lik pjesnika i vladara Crne Gore. Njegova glumačka proživljenost, emocionalno i intelektualno ulaženje u Njegošev lik veliki je doprinos dugom trajanju i scenskom izvođenju monodrame „Potonja ura Njegoševa“. Sinergija između dobro osmišljenog dramskog teksta Slobodana Tomovića, inventivna glumačka interpretacija Slobodana Marunovića i režijska rešenja Blagote Erakovića postala su svojevrstan dokaz da se jedino na ovaj način mogu stvarati velika ostvarenja.” – kazala je Tomović Šundić.

Akademik Sreten Petrović, u svom tekstu “Estestki sklad i domovinska misija” navodi kako je pozorišna umjetnost u Crnoj Gori imala i ima impozantan broj značajnih i znamenitih dramskih umjetnika, ali “među svim tim scenskim velikanima nema niti jednog koga bismo po istrajnom tumačenju Njegoševe duhovnosti – mogli upoređivati sa Slobodanom Marunovićem.”

“Dramski umjetnik Slobodan Marunović, istaknuti član Crnogorskog narodnog pozorišta, fenomen je svoje vrste. Ovaj poznati glumac, akter u mnogim ansambl-predstavama, najdosljedniji je savremeni scenski interpretator Njegoševe duhovne biografije, njegove misli i njegovog lika. (…) Marunovićev zadatak je, ne samo načelnim uputima, umnogome pomogla diskretna režija maestra Blagote Erakovića, reditelja koji već decenijama uspješno revitalizira crnogorsku dramsku baštinu, prije svega Njegoševo i negoševsko nasljeđe. Hvala dramskom umjetniku Slobodanu Marunoviću koji je širom Ekumene pronio glas slobode, visoke svijesti i savjesti klasične i moderne Crne Gore.” (Izvodi iz teksta „Estetski sklad i domovinska misija“)

Na svečanom obilježavanju jubileja govoriće Ministar kulture, gospodin Aleksandar Bogdanović, prof. dr Sonja Tomović i Blagota Eraković.. U uvodom obraćanju govoriće direktorica Narodnog muzeja Crne gore, dr Anastazija Miranović.

 

 


 

OTVARANJE SALONA "PETAR LUBARDA"


Ovogodišnji Salon “Petar Lubarda” biće otvoren 14. decembra 2018. Godine, sa početkom u 12h, u CGU “Miodrag Dado Đurić”. Prilikom otvaranja izložbe Salon “Petar Lubarda” biće uručena i državna nagrada “Petar Lubarda”, a uručiće je predsjednik Vlade, gospodin Duško Marković.  Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je nagrade za 2018. godinu, za djelo pod nazivom „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017.godine.

Odluku je donio Žiri, koji je radio u sastavu: predsjednik Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i članovi: Filip Janković, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, likovna umjetnica i Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik. 

Žiri je odluku donio većinom glasova, nakon uvida u selekciju radova 34 crnogorska umjetnika, koji su zastupljeni na ovogodišnjem Salonu “Petar Lubarda”, prema selekciji istoričarke umjetnosti Petrice Duletić.           
U obrazloženju odluke, stručni žiri navodi: “Među nekoliko izdvojenih radova u ovom izboru od 34 umjetnika, žiri je odlučio da dodijeli nagradu umjetnici Milki Delibašić i njenom radu "Statičnost unutar prolaznosti vremena". Članovi žirija su mišljenja da ovaj rad posjeduje i promoviše umjetničke kvalitete nedovoljno afirmisane u aktivnoj crnogorskoj umjetničkoj praksi, a kojima se ista može upisivati u savremeni internacionalni umjetnički kontekst. Istvremeno, nagrada Petar Lubarda se po prvi put u njenoj istoriji dodjeljuje umjetnici i to umjetnici mlađe generacije i radu koji nije izveden u nekom od klasičnih umjetničkih medija. Ovim radom se u crnogorskoj likovnoj kulturi i aktualizuje ovdje uveliko zapostavljan ili nedovoljno istraživan medij videa i tema nagog tijela u umjetnosti.   
Takođe, ovim izborom se nagrada koja nosi ime Petra Lubarde oslobađa od "obaveze" forsiranja kvaliteta monumentalnog, epskog, heroičnog, „muški“ odlučnog te (p)održavanja kultnog statusa slikarstva i, jednako, distancira od praksi inertnog uprizorenja i modelovanja tzv. individualnih poetika, tzv. lokalnih specifičnosti ili osjećaja nacionalne samobitnosti. 
Video instalaciju „Statičnost unutar prolaznosti vremena“ čine tri simultane video projekcije. One manifestuju i znalačko i suptilno sinhronizovanje medija i ideje gdje blurovanje slike stvara atmosferični sfumato prevodeći sliku u fantazmatski prizor lišen diktata deskriptivnog, narativnog, simboličkog, aluzivnog, čitljivog”.           

Salon je otvoren do 28. decembra.


 

Narodni muzej Crne Gore će u srijedu, 12.12.2018. godine s početkom u 19h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ otvoriti samostalnu izložbu vizuelnog umjetnika Siniše Radulovića pod nazivom "Above the Shadow, Dust" (Nad sjenkom prašina) .

Siniša Radulović prvi je dobitnik nagrade "Milčik" i ovom prilikom predstaviće se publici izložbom koja predstavlja sintezu umjetnikovog višemjesečnog istraživanja koje u svojoj osnovnoj koncepciji polazi od promišljanja prostora i dislokacije individue, ali ne u smislu pomjeranja u vidu migracija i transformacije svjetske mape, već kroz poimanje vremena i prostora kao fenomena određenih raspodjelom snaga i moći. U tom smislu, i pitanje identiteta se posmatra kroz stalne tranzicije i transformacije, a ne kroz fiksirane kategorije određene linearnim čitanjem istorije.

Izložbom su obuhvaćeni radovi za čiju izvedbu umjetnik koristi materijale, videa, fotografije, tekstove i sl., iz javnog domena, slobodne za upotrebu i lišene autorskih prava, na kojima interveniše (montira, spaja, remiksuje) odmičući se od ustaljenih shvatanja ideje originalnosti kao nametnute konvencije, stvarajući tako nove kontekste i vrijednosti.
Nagrada Milčik ustanovljena je na inicijativu Instituta savremene umjetnosti kao vid podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima iz Crne Gore, s idejom afirmacije i promocije njihovog stvaralaštva i omogućavanja bolje vidljivosti kako u zemlji tako i u međunarodnim okvirima. Nagrada je podrazumijevala rezidencijalni boravak dobitnika u Njujorku u trajanju od dva mjeseca, i samostalnu izložbu, čiju je organizaciju ove godine preuzeo Narodni muzej Crne Gore. Rezidencijalni boravak umjetnika u Njujorku podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.      
Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore i Institut savremene umjetnosti kao dio nagrade Milčik koja je dodijeljena Siniši Raduloviću za 2017. godinu.    

Izložba će biti otvorena do 28. decembra, 2018.

 


 

NARODNI MUZEJ CRNE GORE ORGANIZOVAO RADNI DORUČAK SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA KULTURE I PROSVJETE, PRIJESTONICE, NACIONALNIH INSTITUCIJA KULTURE I TURIZMA, TURISTIČKIH AGENCIJA I MEDIJA

 

U Narodnom muzeju Crne Gore danas je organizovan radni doručak sa predstavnicima Ministarstva kulture i prosvjete, Prijestonice Cetinje, nacionalnih institucija kulture i turizma, turističkih agencija i medija,  povodom sumiranja dosadašnjeg rada i planiranja budućih aktivnosti u  kontekstu razvoja međuinstitucionalne saradnje i promocije kulture. Domaćin sastanka bila je direktorica muzeja sa svojim saradnicima.   
Nakon što je goste radnog doručka uputila u organizacionu strukturu i koncepciju rada, direktorica Narodnog muzeja dr Anastazija Miranović je istakla da NMCG pored obavljanja svoje osnovne funkcije — čuvanja i prezentovanja kulturne baštine/kulturnih dobara Crne Gore, artefakata i savremenih umjetničkih praksi, vrši identitetsku, edukativnu i kulturno-turističku misiju.

U kontekstu sprovođenja kulturno-turističke misije, Miranović je navela kako je Narodni muzej Crne Gore od prvog januara do prvog decembra ove godine posjetilo 177.494 posjetilaca. Broj posjetilaca u 2018. godini do početka decembra mjeseca je povećan za 25.525 u odnosu na prošlu godinu, što iznosi povećanje broja gostiju od skoro 17%. Najveću posjetu imao je Muzej kralja Nikole — 71.159.           

Govoreći o jedinicama Muzeja i radu ustanove na čijem je čelu, Miranović je kazala da je tokom protekle godine Etnografski muzej dobio reprezentativnu prvu stalnu postavku i pozvala predstavnike turističkih agnecija i organizacija da zajednički aktivno učestvuju u boljoj prezentaciji  ovog muzeja. Dodala je da istu potrebu imaju projekti poput lokaliteta Crvena stijena, a uporedivši Muzej kralja Nikole i Umjetnički muzej po pitanju posjećenosti, te navodeći kako je Umjetnički muzej gotovo 10 puta manje posjećen (Muzej Kralja Nikole broji 71.159 posjetilaca, dok Umjetnički 8.040, podaci su za 2018. godinu) istakla je i važnost bolje prezentacije ovog muzeja, a prvenstveno ikone.

„Nešto što u ovom momentu želim da potenciram, što je naprosto činjenica koja je prisutna već godinama, u Umjetničkom muzeju se pored vrijedne postavke nalazi i ikona Bogorodice Filermose, kulturno dobro koje zavrjeđuje da je na listi UNESCO baštine, a podaci o posjeti nam govore da ni prethodni menadžment muzeja ali ni ostali, koji negdje sudjeluju u ovoj priči, nijesu puno uradili na vizibilnosti i promociji u smislu posjete ovoj ikoni. Takođe smatram i da njeno izmještanje u pećinu, crkvu ili bilo gdje drugo neće ništa značiti ako se marketinški ne valorizuje, dakle i dalje će biti "nevidljiva““  —  kazala je Miranović.        
O brojnim saradnjama i snaženju identitetskih i edukativnih procesa Miranović je dodala:

„Sve muzejske jedinice uspješno su  učestvovale u različitim projektima edukacije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i to na svim obrazovnim nivoima, od predškolskog  do akademskog. Takođe, direktorica je i predložila da se s Ministarstvom prosvjete ostvari saradnja kroz sporazum o tome da ni jedno dijete ne završi osnovno obrazovanje a da nije posjetilo Narodni muzej. Sa Ministarstvom kulture Muzej sarađuje sa oba direktorata – za kulturno umjetničko stvaralaštvo i sa Direktoratom za kulturnu baštinu, prvenstveno kroz godišnje Programe zaštite i očuvanja kulturne baštine, ali i druge značajne projekete, a u narednom periodu radićemo na inteziviranju svih ovih saradnji.“
Miranović  je najavila i neke značajnije projekte za sljedeću godinu - veliku izložbu posvećenu stogodišnjici osnivanja Komunističke Partije Jugoslavije, a u planu je i nova stalna postavka Istorijskog muzeja Crne Gore.


 

 

Povodom obilježavanja Dana Opštine Bar, danas će u Zavičajnom muzeju – dvorcu Kralja Nikole u Baru, sa početkom u 19h, biti otvorena izložba likovnih umjetnika, članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Otvaranjem izložbe ujedno započinje i likovni program zimske scene 31. Barskog ljetopisa.
Program će početi prezentacijom djela najznačajnijih crnogorskih umjetnika – akademika CANU: Miloša Vuškovića, Vuka Radovića, Aleksandara Aca Prijića, Voja Stanića, Branka Fila Filipovića, Luke Tomanovića, Miodraga Dada Đurića, Dušana Vukotića, Pavla Pejovića, Dimitrija Popovića, Dragana Karadžića, Anke Burić, kao i Petara Omčikusa i Toma Serafimovskog, inostranih članova CANU.
Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, a o izloženim radovima govoriće dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.
Organizatori događaja su: CANU, NArodni muzej Crne Gore i Barski ljetopis.


 

 

U SKLOPU PROJEKTA OSMICE PREDAVANJE O ISTORIJATU ETNOGRAFSKOG MUZEJA CRNE GORE


U sklopu interdisciplinarnog projekta Narodnog muzeja pod nazivom „OSMICE“, u petak, 23. novembra sa početkom u 12h, u CGU „Miodrag Dado Đurić“, biće održano predavanje o istorijatu Etnografskog muzeja Crne Gore (Etnografski muzej: 1951-2018). O istorijatu, najvažnijim datumima u istoriji Muzeja, izložbenim i drugim aktivnostima govoriće kustos etnolog Blažo Markuš.
Etnografski muzej u svom fondu baštini preko 4400 predmeta koji svjedoče o bogatoj materijalnoj i duhovnoj kulturi stanovništva sa teritorije današnje Crne Gore. Predmeti su svrstani u više zasebnih zbirki: Narodne nošnje, Oružje, Nakit, Pokućstvo i posuđe, Privredni predmeti, Predmeti za proizvodnju tekstila, Upotrebni tekstil, Torbice, Zbirka dječijih igračaka, Muzički instrumenti, Predmeti za uživanje duvana, Umjetnička zbirka i Zbirka predmeta vezanih za vjerovanja i običaje.
Etnografski muzej je 16. jula 2018. godine otvorio svoju prvu stalnu postavku, u kojoj je, iz postojećih zbirki, izdvojeno preko 400 karakterističnih predmeta koji dočaravaju narodni život i kulturu etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka.


 

 

"U srijedu 7. novembra 2018. godine, u okviru druge sesije FLUID dizajn foruma #06/218, u CGU "Miodrag Dado Đurić" organizovano je vođenje kroz izložbu "30 Alumni Dizajn/Art" za učenike Srednje likovne škole "Petar Lubarda. Kroz izložbu su vodile profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje - Ana Matić, koordinatorka FLUID-a, i profesorica srednje likovne škole Ana Pejović Knežević.

U utorak 13. novembra u 13h biće organizovano vođenje za studente FLU Cetinje i sve ostale zainteresovane, a izložba će biti otvorena do 26. novembra. Dobro došli!"
 


 

 

OTVARANJE JUBILARNOG CRNOGORSKOG LIKOVNOG SALONA 13 NOVEMBAR

U susret Danu Prijestonice, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ u ponedjeljak, 12. novembra, sa početkom u 19h, gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan otvoriće jubilarni 40. Crnogorski likovni salon „13. novembar“.
Salon “13. novembar” osnovan je 1965. godine (tada pod nazivom „Cetinjski likovni salon“) i uprkos povremenom diskontinuitetu uspio je da se održi kao manifestacija koja njeguje tradiciju likovne umjetnosti i dostignuća brojnih renomiranih imena crnogorske i regionalne umjetničke scene.
Ovogodišnje, jubilarno, izdanje predstaviće nagrađene radove dosadašnjih Salona, iz njegovog, odnosno fonda Narodnog muzeja Crne Gore, kao i crnogorskih umjetnika koji su za potrebe ove retrospektive ustupili svoje nagrađene radove za ekspoziciju.
Selektorka 40. Salona, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović je istakla da izabrani radovi predstavljaju „iskričave trenutke trijumfa umjetnosti kroz
interkulturalne dijaloge, koji nužno ne moraju biti istih „sazvučja“. Naprotiv, kakofonično višeglasje poželjno je u otvorenom diskursu, ambiciozno započetom davne 1965., interakcijom individualnih umjetničkih narativa.“
U postavci će se naći radovi sljedećih umjetnika: 

Miloš Vušković, Gojko Berkuljan, Ksenija Vujović Tošić, Vasko Lipovac, Vojislav Vojo Stanić, Nikola Gvozdenović, Mirko Bulajić, Slobodan Puro Đurić, Dimitrije Popović, Boško Kućanski, Miodrag Kusovac, Božidar Đurić, Tomislav Dugonjić, Đorđe Pravilović, Ivo Šebalj, Drago Đurović, Mijo Mijušković , Enes Munidžić, Branko Miljuš, Kole Manev, Negovan Nemec, Ivo Friščić, Miodrag Dado Đurić, Dušan Brajović, Kosta Angeli Radovani, Pavle Pejović, Zdenko Huzjan, Dragan Karadžić, Slobodan Bobo Slovinić, Ratko Lalić, Milija Pavićević, Nikola Vujošević, Zoran Obrenović, Ivana Pejović, Draško Dragaš, Gordana Kuč, Ivan Pejović, Adin Rastoder, Slavica Gvozdenović, Ivanka Vana Prelević, Ivana Radovanović, Nataša Đurović.
Organizatori Salona su Prijestionica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture i Društvom istoričara umjetnosti Crne Gore.
Salon će biti otvoren za publiku do 5. decembra, 2018.

 

 


 

 

U Galeriji 42 stepena na Cetinju otvorena je izložba radova pristiglih na konkurs za izradu umjetničkog djela inspirisanog likom i zaostavštinom Svetog Petra Cetinjskog. Na otvaranju su govorili minister kulture, Aleksandar Bogdanović i direktorica Narodnog muzeja, Anastazija Miranović.
Prenosimo tekst dr Anastazije Miranović, koji se nalazi u katalogu štampanom povodom otvaranja izložbe.
O liku i djelu Sv. Petra Cetinjskog dosta se zna, kao i o dinastiji Petrović Njegoš. Od sve četiri crnogorske dinastije potonja je najistraženija, sa najviše stručno-naučnih analiza i fakata. Sv.Petar Cetinjski, vladika i vladar, veliki borac protiv krvne osvete, tvorac čuvenih Poslanica, i Zakonika opšteg crnogorskog i brdskog (1798.) opsrviran (je) od brojnih istoričara, pravnika, ostalih naučnika i stručnjaka. Međutim, njegov lik i djelo prvi put u ovom opsegu na crnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni dobija likovno-vizuelno čitanje i analizu studenata i učenika svih crnogorskih edukativnih institucija koje formiraju i profilišu našu buduću likovnu/vizuelnu umjetnost. Upravo zbog toga je ovaj umjetničko- edukativni poduhvat značajan. Govori nam o dometima talentovanih budućih likovnijih umjetnika, ali i o poznavanju lika i djela Sv.Petra Cetinjskog. Neki su se možda prvi put s njim „sreli“ upravo artikulišući kroz likovni iskaz lik i djelo svetitelja i velikana crnogorske dinastičke istorije. Sa koliko suzdržanog nagona i opreza, kreativnog naboja i lucidnosti ovi mladi ljudi likovno iskazuju svoja promišaljanja date teme govore nam radovi 31 sudenta Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, Fakulteta za dizajn i multimediju Donja gorica i Srednje umjetničke škole Petar Lubarda. Kreativna potentnost, istraživačka radoznalost i iskričava vitalnost, opšti su utisci predstavljenih radova. Zastupljenost heterogenih likovnih disciplina i tehnika – crteža ugljenom, tušem, perom, markerima i sl., slika u akriliku, ulju, kombinovanim tehnikama, skulptura, reljef, mozaik …govori o dijapazonu individualnih izražajnih preferencija i interesovanja. Kao i svugdje, pojedini radovi se kvalitativno izdvajaju, no, to, čini se, nije u fokusu teme. Izuzetno je značajno i važno da se upravo ove i slične, identitetski višeznačne teme umjetnički valorizuju i arikulišu u kontekstu samospoznajnih procesa, potrebnih pojedincima i crnogorskom društvu u cjelini. I ne samo Sv.Petar Cetinjski, nego i svi drugi crnogorski vladari, periodi i događaji naše bogate istorijske i kulturne prošlosti. Obično ih se sjetimo povodom jubileja i sličnih uzusa, a zapravo bi se trebali njima kontinuirano baviti, jer bi se na pravi način bavili sobom. Umjetnost ( bi trebala da ) pita i nudi odogovore, otvara tzv. „zabranjene“ teme i unutar njih razvija diskurs i angažovano djeluje…
Zbog toga ovaj događaj doživljavam kao istinski umjetnički poduhvat /prvijenac vrijedan kontinuiteta, zarad češćih susreta sa istinama o nama, našim bivstvom, istorijskim trajanjem. Zarad spoznaja da naše ime ima duboko ukorijenjeno prezime, (na koje nažalost, nerijetko zaboravljamo), da samo osvješćnjem prošlosti možemo vjerodostojno oznakoviti budućnost. Jedan od neophodnih pristupa, čitanja i artikulisanja ovih krucijalnih tema je pred nama.

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore će u srijedu, 7. novembra, sa početkom u 19h otvoriti  izložbu Milijane Istijanović. Izložba će biti predstavljena u Ateljeu DADO, a publika će imati priliku da je posjeti do 29. decembra, 2018. godine. Stručno vođenje biće organizovano 8. novembra u 11h.


 

U Biljardi otkriveno obilježje o proglašenju Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru

U okviru Akademije kojom je obilježen “Dan crnogorskog sudstva”, juče je u Biljardi otkriveno obilježje o proglašenju Opšteg imovinskog zakonika (OIZ-a) za Knjaževinu Crnu Goru. Na prigodnoj svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj sudija i kulturnih radnika govorio je prof dr Zoran Rašović, akademik CANU, a nakon toga obilježje su otkrili gospođa Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i akademik Zoran Rašović, uz prisustvo direktorice Narodnog muzeja, dr Anastazije Miranović.

 

   

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore će u petak, 9. novembra, sa početkom u 19h otvoriti  izložbu umjetničkih djela Mata Đuranovića. Izložba će biti predstavljena na prvom spratu u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, a publika će imati priliku da je posjeti do 7. decembra, 2018. godine.

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore organizuje predavanje na temu “Grahovačka bitka“ povodom 160 godina od pobjede Crnogoraca nad Osmanlijama, koju su izvojevali na Grahovcu 1. maja, po starom kalendaru, 1858. godine. U sklopu interdisciplinarnog projekta OSMICE još jednom obilježavamo važan datum iz crnogorske istorije, koji je značajan kako zbog proširenja tadašnje državne teritorije tako i zbog skretanja pažnje evropskih sila na crnogorsko pitanje.
Publika će imati priliku da o ovoj temi razgovara sa istoričarom mr Ivanom Tepavčevićem, a predavanje će biti održano u petak, 26. oktobra u 12h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

 

Ivan Tepavčević rođen je 1982. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Studijskom programu
istorije i geografije kao jedan od najboljih studenata, a na istom fakultetu magistrirao 2012. godine sa temom „Stanje na crnogorsko-turskoj granici od 1908. do 1912. godine”.
Doktorand je istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu. Objavio je tridesetak naučnih radova u naučnim časopisima i učestvovao na više naučnih skupova i međunarodnih
projekata. Osnovni predmet naučnog interesovanja Ivana Tepavčevića su istorija društva i modernizacijski procesi u XIX i XX vijeku u Crnoj Gori. Bavi se i proučavanjem kulture
modernog doba.

 


 

U sklopu projekta „Osmice“ 17. oktobra u 13h, NMCG organizuje predavanje o istorijatu savremene likovne edukacije povodom obilježavanja trideset godina od osnivanja Fakulteta likovnih umjetnosti. Na predavanju će govoriti: dr Aleksandar Čilikov i mr Zdravko Beli Delibašić.

Oslanjajući se na tradiciju i estetiku klasične umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, paralelno teži ka tokovima savremenih likovnih vrijednosti na osnovu kojih formira nove intermedijalne predmete, važne za dalje umjetničko istraživanje studenata. 

Poslednjih godina fakultet bilježi veliku mobilnost domaćih i stranih studenata kroz program ERASMUS + što ga ističe među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi. 

Očekivanja su da će tokom ove ili sljedeće studijske godine, poslije 30 godina obrazovnog i umjetničkog djelovanja, FLU konačno dobiti i svoju stalnu adresu u Univerzitetskom kompleksu fakulteta umjetnosti na Cetinju. Nova savremena zgrada fakulteta je posebno projektovana za potrebe praktične nastave, tako da će se u budućem periodu Fakultet likovnih umjetnosti bitno istaći sa ponudom i kvalitetom studiranja. 

 

 

Akademik dr Aleksandar Čilikov je poznati crnogorski istoričar umjetnosti i dugogodšnji, vanredni, profesor svjetske i nacionalne istorije umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti – Cetinje. Takođe, gostujući je profesor na više univerzitetskih jedinica u Crnoj Gori. Autor je velikog broja monografskih izdanja, studija i članaka iz oblasti istorije umjetnosti i zaštite kulturne baštine Crne Gore.

 

 

Mr Zdravko Delibašić, je anagažovan kao saradnik u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, na kojem ujedno od 2017. godine, obavlja funkciju prodekana za nastavu. Nakon završenih osnovnih, specijalističkih i magistarskih studija na Studijskom programu Grafički dizajn - FLU Cetinje, nastavio je sa usavršavanjem na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na kojem trenutno završava doktorske studije. 

Svoje likovno istraživanje najčešće predstavlja u mediju crteža, videa, fotografije i grafičkog dizajna. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu na kojima je ostvario više međunarodnih i domaćih priznanja-nagrada. 

 


 

 

30 FLU ALUMNI Dizajn/Art

 

U okviru obilježavanja 30 godina postojanja Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje u CGU „Miodrag Dado Đurić“ u srijedu 17. oktobra 2018. godine u 12.30h, biće otvorena izložba “30 FLU ALUMNI Dizajn/Art”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi dvadeset šest autora koji su diplomirali na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore.

Posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa radovima u kojima je dizajnerski jezik stavljen u funkciju umjetničkog izraza, u duhu ukidanja medijskih i formalnih granica kome teži savremeni dizajn.

Autori: Slađana Bajić Bogdanović / Dejan Batrićević / Zdravko Delibašić Beli / Srđa Dragović / Dejan Drašković / Roman Đuranović / Marina Đurđić / Sandra Đurović / Iva Ivanović / Arijana Kadić / Ivana Kadić / Aleksandra Nina Knežević / Irena Lagator Pejović / Ana Matić / Marko Milin / Jovana Mugoša / Damir Murseljević / Suzana Pajović / Ana Pejović Knežević / Snežana Pupović Karović / Lidija Rabrenović / Nikola Bada Radonjić / Jelena Sekulić / Helena Tošić / Maja Vuksanović / Adela Zejnilović

Izložba se realizuje u okviru FLUID dizajn foruma #06/2018. Organizator izložbe Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje Univerziteta Crne Gore u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore. Izvršni producent MAS Trade. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Crne Gore i Univerzitet Crne Gore.

Izložba traje do 7. novembra 2018.

 


.

 


 

 

 

Dimitrije Popović i Anastazija Miranović
EROS, KRV I SVETOST
BILJARDA – poneđeljak, 17.09.2018. u 19h

Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat Eros, krv i svetost, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju, video projekcije.
Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića I njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama - Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu.
Eros, krv i svetost su bitno označili sudbine tri fatalne biblijske žene. Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelju svog naroda zanosna Jevrejka mačem odsjeca glavu. Saloma za svoj senzualni i izazovni ples  kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja. Samosvjesna i zavodljiva Marija Magdalena nakon razbludnog života preobraća se u Hristovu sljedbenicu. Od grešnice postaje svetica.

U kompozicijama Dimitrija Popovića biblijske žene su izražene kroz modern likovnu artikulaciju njihovih karakterističnih ikonografskih simbola.
U modnim kreacijama Anastazije Miranovićte se karakteristike sublimiraju  u ekskluzivnim elegantnim formama odjevnih predmeta suptilno prožetih simbolikom motiva.
Izložene slike, modna revija i klasična muzika u ambijentu dvorskog trga i Njegoševe Biljarde ostvaruju prožimanje imaginarno-realnog svijeta – svijeta slike i stvarnog događaja – modnog performansa, obogaćenog odabranim kompozicijima Vivaldija i Baha u neposrednoj interpretaciji Igora Pejovića i Crnogorskog gudačkog orchestra mladih.  Događaj će otovoriti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. Dimitirijevu poeziju posvećenu biblijskim ženama kazivaće glumac Slobodan Marunović.
Ovim se multimedijalnim događajem kroz likovno-modno-muzički hepening eksplicitno i latentno izražavaju senzualno i mistično, provokativno i zavodljivo, čime se ostvaruje transgresija mitskog u savremeno, postmoderno poimanje slike, odnosno, mode kao estetskog fenomena.
Iza ovog inovativnog projekta Narodnog muzeja Crne Gore i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje stoje kustoskinje izložbe Isidora Kovačević i Tatjana Jović, produkciju događaja potpisuje DPC iz Podgorice, fotografiju Radoje Jovanović i Saša Kovačević, koreografiju i manekenke Sonja Štilet i modna agencija “Da qui”, odabir muzike autrosko-kustoski tim. Sponzori projekta su Osmanagic CO i Volvo, kao i kozmetika Farmasi.
Izložba će biti u postavci u Biljardi do 25. marta 2019.

 

 


 

 

Izložbom „Nerealizovani arhitektonski planovi u knjaževini / kraljevini Crnoj Gori“ obuhvaćen je jedan dio idejnih rješenja i gotovih projekata, koji su bili zamišljeni kao radikalan iskorak u smislu urbanog razvoja Cetinja, kao crnogorske prijestonice, ali i drugih gradova u Crnoj Gori. Radi se o izuzetno vrijednim poduhvatima, koji su mogli značajno doprinijeti modernizaciji gradske infrastrukture, unapređenju urbanog života i kultivisanju navika građanstva. Autori planova „Centralne tržnice“ na Cetinju, teatra u Baru, školskih i sakralnih objekata  bili su poznate evropske arhitekte i arhitektonski biroi iz Italije, Austrougarske i Rusije.

Autori su Tatjana Jović i aleksandar Berkuljan, a izložbu će otvoriti arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

 


 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore