POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

AKTUELNOSTI

 

 

 

"U srijedu 7. novembra 2018. godine, u okviru druge sesije FLUID dizajn foruma #06/218, u CGU "Miodrag Dado Đurić" organizovano je vođenje kroz izložbu "30 Alumni Dizajn/Art" za učenike Srednje likovne škole "Petar Lubarda. Kroz izložbu su vodile profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje - Ana Matić, koordinatorka FLUID-a, i profesorica srednje likovne škole Ana Pejović Knežević.

U utorak 13. novembra u 13h biće organizovano vođenje za studente FLU Cetinje i sve ostale zainteresovane, a izložba će biti otvorena do 26. novembra. Dobro došli!"
 


 

 

OTVARANJE JUBILARNOG CRNOGORSKOG LIKOVNOG SALONA 13 NOVEMBAR

U susret Danu Prijestonice, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ u ponedjeljak, 12. novembra, sa početkom u 19h, gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan otvoriće jubilarni 40. Crnogorski likovni salon „13. novembar“.
Salon “13. novembar” osnovan je 1965. godine (tada pod nazivom „Cetinjski likovni salon“) i uprkos povremenom diskontinuitetu uspio je da se održi kao manifestacija koja njeguje tradiciju likovne umjetnosti i dostignuća brojnih renomiranih imena crnogorske i regionalne umjetničke scene.
Ovogodišnje, jubilarno, izdanje predstaviće nagrađene radove dosadašnjih Salona, iz njegovog, odnosno fonda Narodnog muzeja Crne Gore, kao i crnogorskih umjetnika koji su za potrebe ove retrospektive ustupili svoje nagrađene radove za ekspoziciju.
Selektorka 40. Salona, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović je istakla da izabrani radovi predstavljaju „iskričave trenutke trijumfa umjetnosti kroz
interkulturalne dijaloge, koji nužno ne moraju biti istih „sazvučja“. Naprotiv, kakofonično višeglasje poželjno je u otvorenom diskursu, ambiciozno započetom davne 1965., interakcijom individualnih umjetničkih narativa.“
U postavci će se naći radovi sljedećih umjetnika: 

Miloš Vušković, Gojko Berkuljan, Ksenija Vujović Tošić, Vasko Lipovac, Vojislav Vojo Stanić, Nikola Gvozdenović, Mirko Bulajić, Slobodan Puro Đurić, Dimitrije Popović, Boško Kućanski, Miodrag Kusovac, Božidar Đurić, Tomislav Dugonjić, Đorđe Pravilović, Ivo Šebalj, Drago Đurović, Mijo Mijušković , Enes Munidžić, Branko Miljuš, Kole Manev, Negovan Nemec, Ivo Friščić, Miodrag Dado Đurić, Dušan Brajović, Kosta Angeli Radovani, Pavle Pejović, Zdenko Huzjan, Dragan Karadžić, Slobodan Bobo Slovinić, Ratko Lalić, Milija Pavićević, Nikola Vujošević, Zoran Obrenović, Ivana Pejović, Draško Dragaš, Gordana Kuč, Ivan Pejović, Adin Rastoder, Slavica Gvozdenović, Ivanka Vana Prelević, Ivana Radovanović, Nataša Đurović.
Organizatori Salona su Prijestionica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture i Društvom istoričara umjetnosti Crne Gore.
Salon će biti otvoren za publiku do 5. decembra, 2018.

 

 


 

 

U Galeriji 42 stepena na Cetinju otvorena je izložba radova pristiglih na konkurs za izradu umjetničkog djela inspirisanog likom i zaostavštinom Svetog Petra Cetinjskog. Na otvaranju su govorili minister kulture, Aleksandar Bogdanović i direktorica Narodnog muzeja, Anastazija Miranović.
Prenosimo tekst dr Anastazije Miranović, koji se nalazi u katalogu štampanom povodom otvaranja izložbe.
O liku i djelu Sv. Petra Cetinjskog dosta se zna, kao i o dinastiji Petrović Njegoš. Od sve četiri crnogorske dinastije potonja je najistraženija, sa najviše stručno-naučnih analiza i fakata. Sv.Petar Cetinjski, vladika i vladar, veliki borac protiv krvne osvete, tvorac čuvenih Poslanica, i Zakonika opšteg crnogorskog i brdskog (1798.) opsrviran (je) od brojnih istoričara, pravnika, ostalih naučnika i stručnjaka. Međutim, njegov lik i djelo prvi put u ovom opsegu na crnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni dobija likovno-vizuelno čitanje i analizu studenata i učenika svih crnogorskih edukativnih institucija koje formiraju i profilišu našu buduću likovnu/vizuelnu umjetnost. Upravo zbog toga je ovaj umjetničko- edukativni poduhvat značajan. Govori nam o dometima talentovanih budućih likovnijih umjetnika, ali i o poznavanju lika i djela Sv.Petra Cetinjskog. Neki su se možda prvi put s njim „sreli“ upravo artikulišući kroz likovni iskaz lik i djelo svetitelja i velikana crnogorske dinastičke istorije. Sa koliko suzdržanog nagona i opreza, kreativnog naboja i lucidnosti ovi mladi ljudi likovno iskazuju svoja promišaljanja date teme govore nam radovi 31 sudenta Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, Fakulteta za dizajn i multimediju Donja gorica i Srednje umjetničke škole Petar Lubarda. Kreativna potentnost, istraživačka radoznalost i iskričava vitalnost, opšti su utisci predstavljenih radova. Zastupljenost heterogenih likovnih disciplina i tehnika – crteža ugljenom, tušem, perom, markerima i sl., slika u akriliku, ulju, kombinovanim tehnikama, skulptura, reljef, mozaik …govori o dijapazonu individualnih izražajnih preferencija i interesovanja. Kao i svugdje, pojedini radovi se kvalitativno izdvajaju, no, to, čini se, nije u fokusu teme. Izuzetno je značajno i važno da se upravo ove i slične, identitetski višeznačne teme umjetnički valorizuju i arikulišu u kontekstu samospoznajnih procesa, potrebnih pojedincima i crnogorskom društvu u cjelini. I ne samo Sv.Petar Cetinjski, nego i svi drugi crnogorski vladari, periodi i događaji naše bogate istorijske i kulturne prošlosti. Obično ih se sjetimo povodom jubileja i sličnih uzusa, a zapravo bi se trebali njima kontinuirano baviti, jer bi se na pravi način bavili sobom. Umjetnost ( bi trebala da ) pita i nudi odogovore, otvara tzv. „zabranjene“ teme i unutar njih razvija diskurs i angažovano djeluje…
Zbog toga ovaj događaj doživljavam kao istinski umjetnički poduhvat /prvijenac vrijedan kontinuiteta, zarad češćih susreta sa istinama o nama, našim bivstvom, istorijskim trajanjem. Zarad spoznaja da naše ime ima duboko ukorijenjeno prezime, (na koje nažalost, nerijetko zaboravljamo), da samo osvješćnjem prošlosti možemo vjerodostojno oznakoviti budućnost. Jedan od neophodnih pristupa, čitanja i artikulisanja ovih krucijalnih tema je pred nama.

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore će u srijedu, 7. novembra, sa početkom u 19h otvoriti  izložbu Milijane Istijanović. Izložba će biti predstavljena u Ateljeu DADO, a publika će imati priliku da je posjeti do 29. decembra, 2018. godine. Stručno vođenje biće organizovano 8. novembra u 11h.


 

U Biljardi otkriveno obilježje o proglašenju Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru

U okviru Akademije kojom je obilježen “Dan crnogorskog sudstva”, juče je u Biljardi otkriveno obilježje o proglašenju Opšteg imovinskog zakonika (OIZ-a) za Knjaževinu Crnu Goru. Na prigodnoj svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj sudija i kulturnih radnika govorio je prof dr Zoran Rašović, akademik CANU, a nakon toga obilježje su otkrili gospođa Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i akademik Zoran Rašović, uz prisustvo direktorice Narodnog muzeja, dr Anastazije Miranović.

 

   

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore će u petak, 9. novembra, sa početkom u 19h otvoriti  izložbu umjetničkih djela Mata Đuranovića. Izložba će biti predstavljena na prvom spratu u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, a publika će imati priliku da je posjeti do 7. decembra, 2018. godine.

 


 

 

Narodni muzej Crne Gore organizuje predavanje na temu “Grahovačka bitka“ povodom 160 godina od pobjede Crnogoraca nad Osmanlijama, koju su izvojevali na Grahovcu 1. maja, po starom kalendaru, 1858. godine. U sklopu interdisciplinarnog projekta OSMICE još jednom obilježavamo važan datum iz crnogorske istorije, koji je značajan kako zbog proširenja tadašnje državne teritorije tako i zbog skretanja pažnje evropskih sila na crnogorsko pitanje.
Publika će imati priliku da o ovoj temi razgovara sa istoričarom mr Ivanom Tepavčevićem, a predavanje će biti održano u petak, 26. oktobra u 12h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

 

Ivan Tepavčević rođen je 1982. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Studijskom programu
istorije i geografije kao jedan od najboljih studenata, a na istom fakultetu magistrirao 2012. godine sa temom „Stanje na crnogorsko-turskoj granici od 1908. do 1912. godine”.
Doktorand je istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu. Objavio je tridesetak naučnih radova u naučnim časopisima i učestvovao na više naučnih skupova i međunarodnih
projekata. Osnovni predmet naučnog interesovanja Ivana Tepavčevića su istorija društva i modernizacijski procesi u XIX i XX vijeku u Crnoj Gori. Bavi se i proučavanjem kulture
modernog doba.

 


 

U sklopu projekta „Osmice“ 17. oktobra u 13h, NMCG organizuje predavanje o istorijatu savremene likovne edukacije povodom obilježavanja trideset godina od osnivanja Fakulteta likovnih umjetnosti. Na predavanju će govoriti: dr Aleksandar Čilikov i mr Zdravko Beli Delibašić.

Oslanjajući se na tradiciju i estetiku klasične umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, paralelno teži ka tokovima savremenih likovnih vrijednosti na osnovu kojih formira nove intermedijalne predmete, važne za dalje umjetničko istraživanje studenata. 

Poslednjih godina fakultet bilježi veliku mobilnost domaćih i stranih studenata kroz program ERASMUS + što ga ističe među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi. 

Očekivanja su da će tokom ove ili sljedeće studijske godine, poslije 30 godina obrazovnog i umjetničkog djelovanja, FLU konačno dobiti i svoju stalnu adresu u Univerzitetskom kompleksu fakulteta umjetnosti na Cetinju. Nova savremena zgrada fakulteta je posebno projektovana za potrebe praktične nastave, tako da će se u budućem periodu Fakultet likovnih umjetnosti bitno istaći sa ponudom i kvalitetom studiranja. 

 

 

Akademik dr Aleksandar Čilikov je poznati crnogorski istoričar umjetnosti i dugogodšnji, vanredni, profesor svjetske i nacionalne istorije umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti – Cetinje. Takođe, gostujući je profesor na više univerzitetskih jedinica u Crnoj Gori. Autor je velikog broja monografskih izdanja, studija i članaka iz oblasti istorije umjetnosti i zaštite kulturne baštine Crne Gore.

 

 

Mr Zdravko Delibašić, je anagažovan kao saradnik u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, na kojem ujedno od 2017. godine, obavlja funkciju prodekana za nastavu. Nakon završenih osnovnih, specijalističkih i magistarskih studija na Studijskom programu Grafički dizajn - FLU Cetinje, nastavio je sa usavršavanjem na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na kojem trenutno završava doktorske studije. 

Svoje likovno istraživanje najčešće predstavlja u mediju crteža, videa, fotografije i grafičkog dizajna. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu na kojima je ostvario više međunarodnih i domaćih priznanja-nagrada. 

 


 

 

30 FLU ALUMNI Dizajn/Art

 

U okviru obilježavanja 30 godina postojanja Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje u CGU „Miodrag Dado Đurić“ u srijedu 17. oktobra 2018. godine u 12.30h, biće otvorena izložba “30 FLU ALUMNI Dizajn/Art”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi dvadeset šest autora koji su diplomirali na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore.

Posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa radovima u kojima je dizajnerski jezik stavljen u funkciju umjetničkog izraza, u duhu ukidanja medijskih i formalnih granica kome teži savremeni dizajn.

Autori: Slađana Bajić Bogdanović / Dejan Batrićević / Zdravko Delibašić Beli / Srđa Dragović / Dejan Drašković / Roman Đuranović / Marina Đurđić / Sandra Đurović / Iva Ivanović / Arijana Kadić / Ivana Kadić / Aleksandra Nina Knežević / Irena Lagator Pejović / Ana Matić / Marko Milin / Jovana Mugoša / Damir Murseljević / Suzana Pajović / Ana Pejović Knežević / Snežana Pupović Karović / Lidija Rabrenović / Nikola Bada Radonjić / Jelena Sekulić / Helena Tošić / Maja Vuksanović / Adela Zejnilović

Izložba se realizuje u okviru FLUID dizajn foruma #06/2018. Organizator izložbe Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje Univerziteta Crne Gore u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore. Izvršni producent MAS Trade. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Crne Gore i Univerzitet Crne Gore.

Izložba traje do 7. novembra 2018.

 


.

 


 

 

 

Dimitrije Popović i Anastazija Miranović
EROS, KRV I SVETOST
BILJARDA – poneđeljak, 17.09.2018. u 19h

Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat Eros, krv i svetost, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju, video projekcije.
Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića I njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama - Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu.
Eros, krv i svetost su bitno označili sudbine tri fatalne biblijske žene. Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelju svog naroda zanosna Jevrejka mačem odsjeca glavu. Saloma za svoj senzualni i izazovni ples  kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja. Samosvjesna i zavodljiva Marija Magdalena nakon razbludnog života preobraća se u Hristovu sljedbenicu. Od grešnice postaje svetica.

U kompozicijama Dimitrija Popovića biblijske žene su izražene kroz modern likovnu artikulaciju njihovih karakterističnih ikonografskih simbola.
U modnim kreacijama Anastazije Miranovićte se karakteristike sublimiraju  u ekskluzivnim elegantnim formama odjevnih predmeta suptilno prožetih simbolikom motiva.
Izložene slike, modna revija i klasična muzika u ambijentu dvorskog trga i Njegoševe Biljarde ostvaruju prožimanje imaginarno-realnog svijeta – svijeta slike i stvarnog događaja – modnog performansa, obogaćenog odabranim kompozicijima Vivaldija i Baha u neposrednoj interpretaciji Igora Pejovića i Crnogorskog gudačkog orchestra mladih.  Događaj će otovoriti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. Dimitirijevu poeziju posvećenu biblijskim ženama kazivaće glumac Slobodan Marunović.
Ovim se multimedijalnim događajem kroz likovno-modno-muzički hepening eksplicitno i latentno izražavaju senzualno i mistično, provokativno i zavodljivo, čime se ostvaruje transgresija mitskog u savremeno, postmoderno poimanje slike, odnosno, mode kao estetskog fenomena.
Iza ovog inovativnog projekta Narodnog muzeja Crne Gore i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje stoje kustoskinje izložbe Isidora Kovačević i Tatjana Jović, produkciju događaja potpisuje DPC iz Podgorice, fotografiju Radoje Jovanović i Saša Kovačević, koreografiju i manekenke Sonja Štilet i modna agencija “Da qui”, odabir muzike autrosko-kustoski tim. Sponzori projekta su Osmanagic CO i Volvo, kao i kozmetika Farmasi.
Izložba će biti u postavci u Biljardi do 25. marta 2019.

 

 


 

 

Izložbom „Nerealizovani arhitektonski planovi u knjaževini / kraljevini Crnoj Gori“ obuhvaćen je jedan dio idejnih rješenja i gotovih projekata, koji su bili zamišljeni kao radikalan iskorak u smislu urbanog razvoja Cetinja, kao crnogorske prijestonice, ali i drugih gradova u Crnoj Gori. Radi se o izuzetno vrijednim poduhvatima, koji su mogli značajno doprinijeti modernizaciji gradske infrastrukture, unapređenju urbanog života i kultivisanju navika građanstva. Autori planova „Centralne tržnice“ na Cetinju, teatra u Baru, školskih i sakralnih objekata  bili su poznate evropske arhitekte i arhitektonski biroi iz Italije, Austrougarske i Rusije.

Autori su Tatjana Jović i aleksandar Berkuljan, a izložbu će otvoriti arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

 


 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore