e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

 |  O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  | ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

.analitičke kartice i putni nalozi  >>>


AKTUELNOSTI (2016)

Atelje DADO >>>

*       *       *       *       *

Tragom enformela – Branko Filipović Filo i Stevan Luketić

Organizatori: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić (I i II sprat), CetinjeKoncept izložbe: Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore
Otvaranje izložbe: srijeda, 26. oktobar 2016. u 19 časova
Trajanje izložbe: 26. oktobar – 30. novembar 2016.

U srijedu, 26. oktobra s početkom u 19 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić” biće otvorena izložba Tragom enformela – Branko Filipović Filo i Stevan Luketić.

Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, i na njoj će biti prezentovano 56 djela dvojice eminentnih stvaralaca – slikara Branka Filipovića Fila i skulptora Stevana Luketića. 

 


 


VASKO LIPOVAC - OČARAVAJUĆA NEDJELJIVOST RADOZNALOSTI

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje

Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović, istoričarka umjetnosti

Otvaranje izložbe: utorak, 6. septembar 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 06. septembar  9. oktobar 2016.

U utorak, 6. 09. 2016. godine u 20h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju biće otvorena izložbaVaska Lipovca – Očaravajuća nedjeljivost radoznalosti.

Izložba predstavlja izbor iz obimnog Lipovčevog opusa i obuhvata nekoliko ciklusa – od ranih radova, preko djela iz ciklusa Sport, Erotika, Biciklisti, a realizovana je u saradnji sa porodicom Lipovac koja je vlasnik radova.

U okviru postavke biće predstavljeno i nekoliko radova grafičarke Danijele Šušak, saradnice Ateljea Lipovac, prilagođenih slabovidim osobama koji su kao predložak imali Lipovčeva djela.


IZLOŽBA "ESENCIJA POSTOJANJA"

najava  >>>

Organizatori: Narodni muzej Crne Gore i Nacionalna galerija Makedonije

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (III sprat), Cetinje

Kustosi: Ana Frangovska, Maja Čankulovska-Mihajlovska, Gorančo Đorđijevski


Otvaranje izložbe: petak, 5. avgust 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 05. avgust – 31. avgust 2016.

 


IZLOŽBA "MEDITERANSKE ODE MILA MILUNOVIĆA"

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (I i II sprat), Cetinje

Kustoskinje: Snežana Ivović i Ljiljana Karadžić, istoričarke umjetnosti

Otvaranje izložbe: ponedjeljak, 1. avgust 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 01. avgust  1. septembar 2016.

 


UMJETNIČKA RADIONICA "OTKRIVANJE SMISLA"

U petak, 22. jula 2016. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju u 11 sati na izložbi TOKOVI UMJETNIČKOG NADAHNUĆA – Đorđije Crnčević održaće se

Umjetnička radionica "Otkrivanje smisla"

Radionicu će voditi mr Petar Vujošević, umjetnik i dr Rajka Bošković, istoričar umjetnosti i autor izložbe.

Retrospektivna izložba Đorđija Crnčevića koja obuhvata 102 djela (skulpture, slike, crteži i grafike), otvorena je do 23. jula 2016. godine.


 

IZLOŽBA JAKOVA ĐURIČIĆA


 

IZLOŽBA ĐORĐIJA CRNČEVIĆA "TOKOVI UMETNIČKOG NADAHNUĆA"

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti,
Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (II i III sprat), Cetinje
Kustos: dr Rajka Bošković, istoričar umjetnosti, muzejski savjetnik u Muzeju savremene

Otvaranje izložbe: četvrtak, 23. jun 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 23. jun – 23. jul 2016.


NOĆ MUZEJA I MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2016. GODINE

 

 

U okviru obilježavanja Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja Narodni muzej Crne Gore će 14. i 16. maja organizovati sljedeće aktivnosti:

 

·     14. maj, 19 h, Otvaranje izložbe Arno Fišer – Fotografije

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Gete Institutom iz Beograda i Institutom za veze sa inostranstvom (ifa) iz Štutgarta

Mjesto događanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 14. 6. 2016. godine.

 

Arno Fišer – Fotografije

 

 

Izložba Instituta za veze s inostranstvom (ifa) obuhvata 139 fotografija Arna Fišera (1927–2011), jednog od najznačajnijih fotografa druge polovine 20. vijeka, pružajući tako pregled njegovog izuzetnog stvaralačkog opusa. Crno-bijele fotografije Arna Fišera snažno su uticale na generacije fotografa, ne samo u Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj, već i šire.

Izložba nudi uvid u različite faze Fišerovog stvaralaštva, polazeći od ranog ostvarenja, foto eseja Situation Berlin („Situacija u Berlinu”) koji obuhvata seriju fotografija koje dokumentuju društvenu, kulturnu i političku situaciju u gradu koji je u to vrijeme bio podijeljen na četiri sektora. Objavljivanje ovog rada u publikaciji sa fotografijama zabranjeno je nakon podizanja Berlinskog zida 1961. godine.
Zatim slijede radovi za istočnonjemački kulturni i modni časopis „Zibile”, fascinantni portreti slavnih ličnosti, poput Marlene Ditrih, kao i brojne slike s putovanja po zemlji i inostranstvu, između ostalog iz Indije, Afrike i Njujorka.
Posljednji segment izložbe sadrži niz polaroidnih snimaka iz bašte Arna Fišera. Mrtve prirode i detalje biljaka, kamenja, alata i namještaja, koji su nastajali trideset godina, umjetnik je grupisao u serije triptiha koji se ne uklapaju ni u kakav strogi hronološki niti formalni kontekst, a u kojima je koncentrisana suština njegovog odnosa prema motivu koji obrađuje.

Koncept izložbe napravio je Matijas Flige u saradnji sa autorom.

 

·      14. maj, 20 h, Otvaranje izložbe Zorana Naskovskog Smrt u Dalasu / dokumenti 2000–2016.

Mjesto događanja: Galerija Atelje DADO

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 7. 6. 2016. godine.

Kustoskinja izložbe: Ljiljana Karadžić

·      14. maj, 20:30 h ispred Ateljea DADO nastup džez benda MP-trio.

 

Zoran Naskovski – Smrt u Dalasu  / dokumenti 2000–2016

 

Video instalacija Smrt u Dalasu Zorana Naskovskog obilježila je kraj devedesetih godina na umjetničkoj sceni Srbije, a cijelu narednu deceniju, pa sve do danas izlagana je u najprestižnijim institucijama i muzejima u svijetu. U svojoj video instalaciji Smrt u Dalasu, Zoran Naskovski predstavlja fascinantnu reinterpretaciju događaja oko atentata na američkog predsjednika Džona Kenedija 1963. godine. Naskovski spaja kultne i rijetko viđene arhivske video snimke sa guslarskom pjesmom koja prepričava vijesti u duhu slovenske tradicije usmenog predanja. Od 12. marta 2003, kada je izvršen atentat na srpskog premijera Zorana Đinđića, ovaj rad Zorana Naskovskog je poprimio dodatnu, prvobitno neplaniranu, tragičnu dimenziju.

Na izložbi u Cetinju u okviru instalacije biće predstavljeni i dokumenti (2000-2016.) koji se odnose kako na širi kontekst samog rada, tako i na recepciju rada u lokalnoj sredini koji ukazuju na niz manipulacija kako u medijima, tako i u okviru umjetničkih institucija.

 

BIOGRAFIJA

 

Zoran Naskovski jedan je od vodećih srpskih savremenih umjetnika. Radi u širokom rasponu medija koji uključuju video, instalaciju, performans, fotografiju, veb projekte, itd. Njegovi radovi izlagani su kako na srpskoj umjetničkoj sceni tako i na brojnim međunarodnim izložbama u muzejima i institucijama kao sto su: Whitney Museum u Njujorku, Andy Warhol Museum u Pitsburgu, Wexner Center u Ohaju, Berkeley Art Museum/Pacific Film Archive u Berkliju, the Williams College Museum of Art u Vilijamstonu the Katzen Arts Center u Vašingtonu, Tate Britain u Londonu, Centre Georges Pompidou u Parizu, Hamburger Bahnhof u Berlinu, Fridericianum Kassel u Kaselu, MACRO u Rimu, Moderna Museet u Stokholmu, Kunsthalle Wien u Beču, the Neue Galerie Graz u Grazu, Ludwig Museum u Budimpešti, the National Gallery u Tirani itd. Učestvovao je 2007. godine na centralnoj izložbi 52. Bijenala u Veneciji "Think with the Senses - Feel with the Mind. Art in the Present Tense".

 

 

·      16. maj, 12 h, Otvaranje izložbe FOTODOKS – Past is Now

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Gete institutom iz Beograda, FOTODOKS Minhen u saradnji sa Gradskim muzejem Minhen i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu Minhen, uz podršku partnera Fotodoks-a: Fedrigoni, Inova Art, Tirol, Longo

www.fotodoks.de

Kustoski tim izložbe: FOTODOKS Minhen

 

Mjesto događanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 10. 6. 2016. godine.

 

Nakon otvaranja izložbe održaće se stručno vođenje kroz izložbu Arno Fišer – Fotografije i izložbu Past iz Now. O izložbama će govoriti prof. fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje i umjetnik Lazar Pejović.

*O svim ostalim terminima stručnih vođenja, publika će biti naknadno obavještena.

 

FOTODOKS – Past iz Now

 

Izložba Past is Now, sadržinski je koncipirana od strane kustoskog tima FOTODOKS Minhen. Izložba je 2015. godine predstavljena u Gradskom muzeju u Minhenu, a uz podršku Gete Instituta gostuje u zemljama bivše Jugoslavije tokom ove i naredne godine: Sarajevo, Zenica, Trebinje, Cetinje, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Priština...

Koncept izložbe baziran je na odnosu prema istoriji i društvenoj stvarnosti, fokusirajući se na period od pada Berlinskog zida i raspada Jugoslavije do danas. Izložba obuhvata fotografije, slike i video radove 18 umjetnika od kojih je dio iz Njemačke, dio iz zemalja bivše Jugoslavije. Ona pruža uvid u  raznovrsnost pozicija i stanovišta s kojih daju odgovore na pitanje potencijala prošlosti u sadašnjosti, ispituju ulogu dokumentarne fotografije i medija, i načine interpretacije i reinterpretacije istorijskog narativa.

www.fotodoks.de

   

Ulaz slobodan za sva dešavanja.

 


IV FLUID DIZAJN FORUM

IV FLUID dizajn forum, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja održati u periodu od 23.04. do 28.04. 2016. godine u tri grada - Nikšiću, Baru i Cetinju. Svečano otvaranje zakazano je za utorak, 26.04. 2016. u 19h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić dvjema izložbama: Velikani grafičkog dizajna Saveta i Slobodan Mašić i Istorija Made by me.

više >>>


 


 

 

arhiv  >>>

 

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan