e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

 |  O NAMA  |  STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

 

AKTUELNO:

Njegoševi portreti

Projekat CSUCG  "Njegošiations"

U petak 16.08.2013.otvorena izložba Osten, izbor iz Muzeja crteža

Besplatna posjeta Biljardi tokom 2013. za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola

Otvaranje izložbe Dimitrija Popovića 18.05.2013

Sa otvaranja izložbe "Zamišljajući Balkan ...", Ljubljana, april 2013."

Izložba "Zamišljajući Balkan ..." pod pokroviteljstvom UNESCO

Aktivnosti Ateljea DADO

Dani evropske kulturne baštine

Problem zaštite stećaka 

 

 

 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

.

.

Sa otvaranja izložbe "Njegoševi portreti"  (11. novembar 2013)

.

*      *      *      *      *

Izložbu "Njegoševi portreti", upriličenu povodom proslave 200 godišnjice Njegoševog rođenja, otvorio je direktor Narodnog muzeja Crne Gore prof. Pavle Pejović. Tom prilikom obratio se prisutnima:

      

Dame i gospodo,

Večeras izložbom Njegoševih portreta dajemo doprinos obilježavanju 200 godišnjice Njegoševog rođenja u kući koju je on sagradio davne 1838.godine. Obitavajući u Manastiru gdje mu odrediše da bude Vladika i Gospodar zemlje još nepomirenih plemena, on je shvatio da mora razdvojiti svjetovno i duhovno i da mora izaći iz Manastira da bi vladao državom a Manastiru se vraćati molitvama za njen opstanak. U ovoj kući dobrih duhova Njegoš je živio, pisao, sudio, snivao i patio. On je u njoj spoznao svu tragiku prolaznost i neprolaznost tragike, okrećući se samoći i meditiranju, tražeći odgovore za svoj usud pjesnika, zapisujući svoje promisli filozofa i mislioca, ostavljajući nam tako svjedočanstva svoje genijalnosti. U ovoj kući je donosio teške odluke, presijećajući ponekad surovo i pateći do bola nepodnošljivo. Uz vatru, umotan cetinjskom vlagom u osoju Lovćena uzdignutog do neba, on je bdio uz oganj koji mu je bio jedini prijatelj jer mu je grijao koljena, bolesna pluća i oči, prizivajući Boga da aminuje zbitija duše koja je stenjala između religije, poezije i surove svakodnevnice. On je znao da je pustinjak osuđen na usud penjanja na najtamnije predjele svoga sopstva, gdje je misao bila jedina svjetlost kojom je osvjetljavao unutrašnje mrakove, bacajući na njih svjetleće baklje promisli kojima je zatrpavao duboke ponore ada koje je otvorio pod sobom. To je bilo stanje lebdenja između realnog i irealnog svijeta, stanje razapetosti bez oslonca i zakovanosti za prazninu, stanje samoće kada duša vapi i krvari. To je bilo stanje duboke uronjenosti u kosmiku beskraja i tragiku samoće kada je čovjek sam sa sobom i njegoševski rečeno “sirak tužni bez iđe ikoga”. 

 

U ovoj kući, danas Njegoševom muzeju, čuvamo svjedočanstva svega sa čime je i zbog čega je živio. Tu je njegovo oružje, njegove odežde, njegove knjige, njegove gramate, njegovi rukopisi, njegova bilježnica, njegovo pero kojim je pisao, njegov testament i njegov bilijar po kojemu je ova kuća dobila ime. Tu je i stolica u kojoj su ga teško bolesnog Crnogorci iz Kotora iznijeli na Cetinje a tu su i njegovi potreti kao izuzetna vizuelna svjedočanstva kakvog je gospodara imala Crna Gora. Anastas Jovanović je uradio u Beču njegove portrete iz kojih se razvila čitava serija radova, gdje su različiti autori likovnim jezikom pokušavali proniknuti u dubinu misli ovog genija. Na ovoj izložbi imamo slike Tominca, Besa, Novaka Radonića, Špira Bocarića, Pera Počeka, do najnovijeg autorskog doživljaja Dimitrija Popovića. Kada je skluptura u pitanju tu su radovi Ivana Meštrovića, Sretena Stojanovića, Rista Stijovića, Marka Brežanina, Janka Brajovića, Draga Đurovića, Matije Vukovića,Voja Stanića itd. Svaki od autora je u komunikaciji sa Njegovim likom težio osvarenju najuzvišenijeg, jer je Njegoš bio takav, uzvišen i nedostižan.

   

 

Njegoš je noćas sa nama i u nama, blizak i dalek istovremeno, uzvišen i uzdržan u svom dvjestogodišnjem životu. Nama ostaje da sa ponosom  živimo i na potomstvo prenosimo njegovu besmrtnost pjesnika, mislioca i državnika. Smatram da će ova izložba, sa radovima nastalim u zadnjih 160 godina, dati neke nove odgovore kada je u pitanju stvaranje vizuelne predstave o liku Petra II Petrovića Njegoša, najveće duhovne vertikale kod Južnih Slovena.

 .  *      *      *      *      *

*      *      *      *      *


 

na pocetak

 

 .

 

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan