POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

SA OTVARANJA IZLOŽBE

"EROS, KRV I SVETOST"

 

 

 

BESJEDA ALEKSANDRA BOGDANOVIĆA

Dimitrije Popović značajnim je djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one intervencije ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti  razlije u sam život. Upravo su to bile neke od najbitnijih subverzijakoje su inspirisale ljudsku misao i umjetnost u njihovom otporu dogmi i patrijarhatu, vršći preraspodjelu moći u korist drugosti.

Insistiranjem na erosu i tjelesnosti, Dimitrije Popović pokazuje da nije samo u dosluhu sa tom tradicijom, već i sa onom fukoovskom interaktivnošću koja vlada između tijela i teksta, zahvaljujući čemu smo dobili jedan od najuzbudljivijih opusa u razuđenom toku novovjekovne likovne umjetnosti,kojim je strukturirana svojevrsna semiotike tjelesnog. I uistinu, tijelo se uvijek ukazivalo kao remetilački faktor svakoj onoj moći koja je težila monolitnosti, a žensko tijelo je u takvim težnjama podlijegalo najvećem stepenu cenzure.

Popović je birao strazavjetne i novozavjetne narative u kojima se prepoznaje ženski subverzivni potencijal, a oni su mu omogućili da revidira nametnute antagonizme između erosa i svetosti, pokazujući da su ti antagonizmi suprotstavljeni ne samo ljudskoj prirodi već i samom hrišćanskom svjetonazoru.

Anastazija Miranović je ovu Dimitrijevu pobunu protiv dogmatskih zadatosti, oličenu u odbrani ženskog kao remetilačkog, transponovala u kreacije koje svojom amblematičnošću unose neophodnu dozu provokacije u proklamovanu suzdržanost ženske pojavnosti, na čemu su insistirali kako patrijarhat i puritanstvo tako i svi konzervativni ideološki koncepti.

Zato se ovi odjevni predmeti takođe mogu doživjeti kao svojevrsni tekst kojim se dopisuje mukotrpna priča ženskog iskoraka iz svedenog prostora privatnosti, koji su joj omeđile jednako istorija i tradicija.

Večeras na Cetinju imamo priliku da se na jedan nesvakidašnji način podsjetimo na te priče čija će nas intrigantnost uvijek uzbuđivati, ali i tjerati na razmišljanje o zagonetnom odnosu čulnog i sakralnog. Ono što je sigurno, ovaj će multimedijalni događaj aktivirati sva naša čula.

 

U KATALOGU KOJI PRATI IZLOŽBU DR ANASTAZIJA MIRANOVIĆ JE O DIMITRIJEVOJ IZLOŽBI ZAPISALA:

„ EROS , KRV  I  SVETOST “

Među značajnim tematima kojima se Dimitrije Popović u svom umjetničkom stvralaštvu kontinualno bavi,  žena/ženskost i sva kompleksnost njihovih fenomena intrigira umjetnikovu pažnju toliko da određenim biblijskim ženama posvećuje posebne cikluse.

Judita, Saloma i Marija Magdalena su i pojedinačno motivi istoimenih slikarskih ciklusa Dimitrija Popovića, objedinjenih u sklopu multidisciplinarnog / multimedijalnog projekta pod nazivom „Eros, krv i svetost“, kako slovi i Dimitirjeva knjiga u kojoj se umjetnik kroz književni, filozofsko-estetski diskurs bavi ovom intrigantnom tematikom.

Likovnoj i književnoj „obradi“  teme pridružujem se, autorskom, namjenski rađenom kolekcijom,  čime temat dobija na kompleksnosti u medijski novom,  dizajnerskom pristupu/čitanju. Sveukupnosti scenske dramatičnosti različitih umjetničkih artikulacija doprinosi živa izvedba odgovarajućih djela klasične muzike akademskog gudačkog orkestra.

Projekat u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, „Eros, krv i svetost“ spaja kroz interaktivno prožimanje slikarstvo, modni dizajn, književnost, klasičnu muziku, fotografiju, video projekcije…i na posve osoben način „odškrinut će vrata“  zamamno-ukletih svjetova – erosa i tanatosa, krvi i svetosti.

Starozavjetna ljepotica, hebrejska heroina – Judita, da bi savladala daleko nadmoćnijeg neprijtelja koristi ubojito oružje od kojeg se teško odbraniti – sopstvenu ljepotu.  Zavodi asirskog vojskovođu Holoferna, neprijatelja njenog naroda, i nakon intimnog čina odsjeca mu glavu njegovim mačem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore