POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

 

Otvorena izložba


„110 GODINA OD OBNOVE KRALJEVINE CRNE GORE”
Izložba u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore u čast obilježavanja jubileja – 110 godina od obnove Kraljevnine Crne Gore, otvorena je večeras na Cetinju u Svečanoj sali Vladinog doma, u kojoj je 28. avgusta 1910. proglašena Kraljevina.


Na izložbi su prikazana autentična materijalna svjedočanstva perioda Kraljevine, muzejski eksponati koji upućuju na slavnu crnogorsku prošlost - umjetnički portreti i svečane crnogorske nošnje kralja i kraljice, plakete, medalje, lente, kostimi tog perioda, reprodukcje autentičnih fotografija sa trodnevne svečanosti proglašenja Kraljevine Crne Gore, čestitke, telegrami, utilitarni predmeti toga doba i sl.


Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, koji je kazao da je sto deset godina od obnove naše kraljevine i gotovo deset vjekova od prvih kraljevskih insignija kojima se okitio Mihailo Vojislavljević vrijedan jubilej spram kojeg se ophodimo sa najdubljim poštovanjem, napominjući da u sjećanjima naroda ostaju oni ljudi i događaji koji stvaraju ideje oko kojih se i danas okupljamo.
U ime domaćina i organizatora izložbe, posjetioce je pozdravila direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, koja je kazala da je zanimljivost ove izložbe i zbog toga što je otvorena u prostoru gdje je prije 110 godina proglašena Kraljevina Crna Gora, a da su trodnevne svečanosti slavile 50 godina vladavine, zlatni Pir kraljevski i proglašenje Kraljevine. 

Autorke postavke izložbe i teksta kataloga su Tatjana Jović, dr Anastazija Miranović i Isidora Kovačević. 


Izložba će biti u postavci do 10.novembra 2020. 
 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorite

- Kraljevsko pozorite "Zetski dom"

- Dravni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore