POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

MAUZOLEJ VLADIKE DANILA NA ORLOVOM KRŠU

.

Lokacija

.

Mauzolej na Orlovom kršu, posvećen crnogorskom vladici Danilu Petroviću, podignut je povodom proslave dvjestogodišnjice dinastije Petrović Njegoš 1896.  Kako stoji u "Glasu Crnogorca"  od 6. oktobra iste godine, projekat je realizovan "po nacrtu Njezina Visočanstva knjaginjice Jelene i  po nastojanju g. inđinjera Radovića". U istorijskim izvorima se takođe navodi da su u projektu učestvovali francuski arhitekta Fruše i vajar Votijer.

 

Sa ove dominantne kote iznad cetinjskog manastira,  koja decenijama predstavlja omiljeno lokalno izletište i turističku atrakciju, pruža se pogled na staru crnogorsku prijestonicu i čitav lovćenski masiv.

 

Da je ovo mjesto bilo interesantno i u daljoj prošlosti, svjedoči činjenica da su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20-og vijeka u njegovoj neposrednoj blizini pronađeni ulomci stare keramike, koji se danas čuvaju u Narodnom muzeju.

 

Stupanjem na snagu novog statuta Narodnog muzeja Crne Gore iz 2012. godine, ovaj spomenički kompleks od izuzetne važnosti, koji je proglašen kulturnim dobrom 1957. godine  (odlukom br. 1083/1-57),  ulazi u sastav Istorijskog muzeja Crne Gore, zajedno sa još dvije arhitektonske cjeline slične namjene - Njegoševim mauzolejom na Lovćenu i dvorskom crkvom na Ćipuru, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci osnivača Cetinja Ivana Crnojevića i posljednjeg crnogorskog vladarskog para.

.

      

.  

.

 Orlov krš na  fotografijama s kraja XIX i početka XX vijeka

(stari snimci i razglednice iz zbirke Muzeja kralja Nikole mogu se reprodukovati samo uz odobrenje)

.

     

    

    

.

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore