e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

..

..

Skulptura crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića U čast Njegoševe misli, i izložba Misterijum Luče Mikrokozma u Biljardi (subota, 18. maj u 20 časova)  

.

.*     *     *     *     *

.

.

.

.

Povodom velikog jubileja - 200 godina rođenja Petra II Petrovića Njegoša, u subotu 18. maja u 19 časova otkrivena je skulptura crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića U čast Njegoševe misli, koju Prijestonici Cetinje poklanjaju Nacionalana zajednica Crnogoraca Hrvatske i autor .

Na otkrivanju skulpture, Dimitrije Popović je kazao:

- Njegoš na najbolji mogući način pokazuje kako jedno umjetničko djelo produžava samog autora i kako predstavlja bogatstvo za generacije koje dolaze i inspirišu se njegovim djelom – istakao je Popović. Potom je pojasnio simboliku skulpture:

- Skulptura simbolički predstavlja tu čovjekovu uzaludnu težnju ka spoznaji apsoluta. Visoki rostfrajni krak, usmjeren prema nebu, upućuje na nedokučivost kosmičkog misterija, dok drugi, niži, takođe zašiljeni rostfrajni krak sugeriše ograničeni domet čovjekove spoznaje. Ljudska glava metamorfozne anatomije izražava stremljenja duha zarobljenog u „tjelesnoj tamnici". Čovjek kao kažnjenik zemaljskog bitisanja živi svoju tragičnu sudbinu, svjestan tajne koju ne može spoznati. Možda je može spoznati tek u smrti, jer kako Njegoš kaže – Ovoga su u grobu ključevi – naveo je Popović.

 

 

Sa svečanog otkrivanja skulpture Dimitrija Popovića

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Radomir Pavićević istakao je da ,,Njegoš pripada nama, ne samo kao Crnogorcima, već prije svega nama – kao Evropljanima". 

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović zahvalio je autoru i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske na dragocjenom poklonu. 

-Iako se, prateći Dimitrijev rad, sa pravom može kazati kako on, zapravo, nikada nije napuštao svoje Cetinje, lovćenski kamen i vrhove – večeras smo okupljeni posebnom prilikom. A ta prilika nije oličena samo u otkrivanju monumenta koji će bitno doprinijeti skladu istorijskog jezgra našeg grada, već i u momentu – momentu koji simbolizuje svojevrsnu krunu Dimitrijevog traganja kompleksnim stazama Petra II Petrovića Njegoša. Jer, od večeras, na ovom mjestu, trajno će ostati dragocjen trag Dimitrijeve motivacije, impresije i traganja za Njegoševim likom i djelom – i to baš nadomak njegove Biljarde – kazao je Bogdanović.

Skulptura je postavljena na Trgu Revolucije ( prostor  između Vladinog doma i Biljarde ), a svečano su je otkrili je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predsjednik Nacionalane zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Rade Pavićević i autor.

Organizatori su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore. 

.*     *     *     *     *

Izložba  Dimitrija Popovića Misterijum Luče Mikrokozma, koja je omaž Njegošu, otvorena je u Biljardi 18. maja u 20 časova,  kada su obilježeni Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Postavku čine 52 rada u kombinovanoj tehnici. Na otvaranju su govorili direktorica Umjetničkog muzeja Crne Gore Ljiljana Zeković i pisac Pavle Goranović, a izložbu je otvorila  istoričar  umjetnosti, akademik CANU Olga Perović. Performans u dvorištu Biljarde - odlomke iz predstave Potonja ura Njegoševa  izveo je glumac Slobodan Marunović.

   

Sa otvaranja izložbe u Biljardi

.

 

Glumac Slobodan Marunović i atrijum Biljarde

Izvod iz monografije Misterijum Luče Mikrokozma  | esej Dimitrija Popovića

MISTERIJUM LUČE MIKROKOZMA

Luča mikrokozma je jedno od najmističnijih ogledala nesagledivosti ljudskog bića  

Prve spoznaje o vladici i pjesniku Petru II Petroviću Njegošu nisam dobio iz povijesne čitanke u osnovnoj školi koju sam pohađao na Cetinju (škola nosi Njegoševo ime), nego iz prirode, posredstvom Njegoševog groba.

Pamtim spektakularne ljetne oluje s munjama i gromovima nad Jezerskim vrhom i jeku grmljavine praćenu tutnjavom koje su me ispunjavale intenzivnim strahom. Kao da se nad Lovćenom bio kosmički boj, sudar nebeskih vojski iz Luče mikrokozma. U toj živoj slici prirode, čiji je okvir činio kameni obrub prozora, moju je pažnju najviše zaokupljao glavni motiv te kompozicije, Lovćen sa Njegoševim grobom.

Nakon posjete Njegoševom mauzoleju (2010) posmatrao sam onaj isti prostor koji sam prvi put vidio u djetinjstvu. Na zapadu u sivoplavoj izmaglici zalazio je kao krv crveni Sunčev disk. Na suprutnoj strani na istoku sijao je svjetložuti puni Mjesec. Kao da je u tim trenucima bila uspostavljena čudesna ravnoteža kozmičkog prizora koju je simbolički balansirala mistična snaga Njegoševog groba odnosno pjesnik sam.

U toj inspirativnoj tišini ljetnog predvečerja na vrhu planine javljale su se poetske slike Njegoševog spjeva prožete svim onim mislima o filozofskim i metafizičkim pitanjima koja su bila inspirativna osnova ili izvorište za ovaj ciklus radova.  

 

Kompozicije ciklusa Luča mikrokozma nisu nastale kao ilustracije Njegoševog spjeva. To su radovi u kojima se odražava dio one kompleksnosti pjesnikovih misli što se projiciraju u metafizičku bit ljudskog bića, njegovo porijeklo i njegovu egzistenciju. Dakle riječ je o djelima u kojima se odražava ono što su u mom senzibilitetu i svijesti izazivale Njegoševe poetsko-filozofske vizije transponovane  u likovni govor slike.

Ono što čini osnovu na kojoj se koncipira ciklus Misterijum Luče mikrokozma jeste čovjekova svijest o kazni koju ispašta na Zemlji gnjezdilištu čovjekove nesreće. On je vječno proklet. Krasotu nebeskog voinstva smrtni nikad postići ne može. Čovjek je tragično biće. Njegošev se metafizički dualizam ogleda u padu duše, u njenom utamničenju u ljudsko tijelo. Ono je okov fizičeski, grobnica duše.  

Posebnu dimenziju njegove zemaljske kazne čini samospoznaja kroz sjećanje na preegziste-nciju. Duša se bori i muči kako bi se izbavila iz naručja mračne vladalice, iz materijalnog tijela i ograničenosti. (Pomišljam na Baudelaireovog čovjeka i njegove dvije “simultane težnje”, jedna ka Bogu, druga ka Sotoni).  

Dinamičnost Njegoševih poetskih slika inicira ili određuje dinamičan karakter likovnih kompozicija. Zato su u većini radova pokreti ljudskih glava usmjereni prema beskrajnom prostranstvu neba kao ispružene ruke koje teže nedohvatljivom. Dezintegrisanost ljudskog tijela simbolizira nepomirljivi konflikt čovjekove prirode koji se odvija u njemu samom.  

Na niz pitanja koje nalazimo u Luči mikrokozma čije nam svako novo čitanje istovremeno približava i udaljava ovo djelo, pitanja o Bogu i Sotoni, dobru i zlu, zemlji i nebu, svijetlu i tami, o čovjeku i njegovoj tajni, o smislu postojanja Njegoš daje odgovor prije odgovora: Ovoga su u grobu ključevi.

Mi smo nemoćni pred apsurdnom spoznajom da se tajna brava nalazi duboko u nama. Pokušaj da se otključa prije smrti jest i ovaj ciklus radova nadahnut misterijom velikog spjeva.  

Dimitrije Popović


.

ARHIV >>>

 

 

*     *     *     *     *

 

na početak

.

 

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan