e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  | ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

.

.*     *     *     *     *

Evropska moda na crnogorskom dvoru

Sa otvaranja izložbe >>>

.

Svečano otvaranje u četvrtak, 20. avgust 2015. u 20 časova

    

Na izložbi „Evropska moda na crnogorskom dvoru“ prezentirana je kolekcija odjeće iz fonda Muzeja kralja Nikole, koja kroz emancipovanost pojedinih članova vladarske porodice, oslikava kulturne prilike i društvene promjene u Crnoj Gori na prelazu iz XIX u XX vijek.

.

Najveći dio prezentirane kolekcije čine primjerci iz garderobe crnogorskih knjaginjica Ksenije i Vjere i snahâ, knjaginja Milice-Jute i Natalije – Lili, koje su slijedile evropsku modu. Svečane haljine iz  muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku XX vijeka. Haljine su nabavljane u modnim salonima "E. & G. Spitzer", Christoph Drecoll, Jacques Doucet-a, Gustava Beer-a i Paul Poiret.

.

Interesantni su i primjerci odjeće za kostimiranebalove, kao i kompleti dnevne i putničke garderobe. Raskošniji komadi ove garderobe nabavljani su u renomiranim modnim kućama (G.&.E. Spitzer, Beer, Doucet, Nicaud & C-ie) i velikim trgovinama konfekcijske robe u inostranstvu - Laides Tailors, A. Gerf & A. Veys, Pariz, Maison Strom Schneider & C-ie Taiilleurs Scandinaves, Pariz, Nica; Grande magasine de la paix F. Gouder Monte Carlo, Mode e confezioni Rinaldine Nipote, Firenca, Tailleurs pour dames Old England Pariz; Laides blouse Harrods, London i Georgette Duelier, Pariz – šeširi). Posebno mjesto u njihovom garderoberu  zauzimale su i razne vrste dnevnih i jutarnjih ogrtača, „noćne“ košulje, podsuknje, kombinezoni, bustini, korseti i gaće. Luksuzni primjerci ogrtača od satena prekrivenog tilom, velura postavljenog krznom, svile ili flanela, koji su  kupovani u velikim modnim salonima G. & E. Spitzer, Schostall  Beč i Gustav Beer, Pariz, Nica Monte – Carlo...

.

Autorka teksta za katalog i koautorka izložbe:

Tatjana Jović, etnolog

.

.

. 

.

 

.

*     *     *     *     *

na pocetak

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan